Els diputats de Compromís han explicat hui davant els mitjans de comunicació, càrrecs públics, militants i simpatitzants de la coalició, com s’ha desenvolupat la seua activitat com a membres de l’oposició en aquest primer exercici de la legislatura. En total el grup valencianista, ecologista d’esquerres ha presentat 4.426 iniciatives entre projectes no de llei, preguntes o peticions de compareixença entre altres.

Tots han coincidit a valorar aquesta primera etapa com molt positiva però, admeten que encara hi ha molta feina per fer. No obstant, “no va a ser un camí fàcil” com ha assenyalat la diputada Mireia Mollà, perquè “la voluntat negociadora i de consens del PP és pràcticament nul·la”.

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Oltra, ha anunciat més lluita política per als pròxims anys de legislatura “contra el centralisme, els saquejos i els ‘decretazos’ antidemocràtics del PP”.

Medi Ambient
El diputat encarregat de polítiques mediambientals, Juan Ponce, ha destacat la línia de sostenibilitat que està portant Compromís amb iniciatives com la de declaració de zona catastròfica dels municipis afectats pels incendis. Altres propostes de l’àrea de medi ambient han anat dirigides a frenar ” la perversió que suposa que algú puga beneficiar-se econòmicament dels incendis ocorreguts a Andilla i Cortes” ha assenyalat el diputat en al·lusió a les empreses que consentides pel clientelisme del PP aprofiten la fusta dels incendi.

Educació
El responsable d’agricultura i educació, Josep Mª Pañella, ha posat de relleu el camí de “destrucció de l’ensenyança pública” pel que ens està portant el govern de Fabra. El diputat ha recordat una dada representativa de la situació en les aules públiques “mentre que un porc en una granja del país li correspon per llei 2’5 m quadrats, a un alumne valencià de primària li correspon 1’5 “.

Els valors de la coalició
Per la seua banda, el portaveu del grup, Enric Morera, ha destacat “el valor de la diversitat d’un partit polític que sí ha sabut estar al costat de les persones. Perquè hem sigut els depositaris de les esperances de molta gent amb aquest projecte polític que no acaba ací i que -ha recalcat Morera- va a combatre aquest bipartidisme polític que l’única cosa que pretén és perpetuar el seu status quo”.

Els sis diputats han destacat el pluralisme d’un grup polític que és possible per la voluntat de diàleg i que rebutja fer una política del no i defensa una política de canvis i no de recanvis.