Ja és oficial. Patxi López acaba de ser investit president del Congrés. I lligat a aquesta investidura es duu a terme un dels actes que, des de l’òptica de l’humil opinió de Compromís per Alaquàs, més va a perjudicar la possibilitat de tindre veu pròpia als 658.273 votants de la coalició autonòmica anomenada “Compromís-Podem-#ÉsElMoment”, els 25,09% dels votants valencians, res menys que 9 diputats elegits en les urnes.

Pocs dies abans de fer-se públic el recolzament al candidat del PSOE per part del PP i C’s, el PSOE, va decidir manifestar que els 9 diputats de la coalició Compromís-Podem havien de ser assumits pel grup parlamentari Podemos de caràcter estatal. I hi haurà qui dirà que era una decisió lògica, d’aplicació del Reglament del Congrés, però l’anàlisi de les circumstancies va en altra direcció. La unió dels dos partits de cara al Congrés es pot interpretar de tres formes:

  • La primera, la que va impulsar la nostra plataforma, és que de cara al Congrés Compromís-Podem forma un conjunt indiferenciat entre ells, que no són ni de Compromís ni de Podemos, si no d’una cosa diferent, diguem-li ÉsElMoment. Això és el que posava la papereta i en la nostra opinió això hauria de justificar un grup propi.
  • La segona és que no som És El Moment, si no una unió de diputats clarament diferenciats, uns de Podemos i altres de Compromís. Segons aquesta interpretació, Podem podria haver “donat” un diputat a Compromís, de manera que aquest tinga 5 diputats i per tant dret indiscutible a grup propi. Hi ha precedents al Congrés Espanyol. Però com que en la papereta anaven tots junts, la decisió del President del Congrés haguera sigut probablement declarar als diputats com a “no adscrits”.
  • La tercera és la reducció al minimalisme que fa el PP, el PSOE, C’s i els mitjans de comunicació, i consisteix en que repetir que som “un grup Podemos”. I si som “un dels quatre grups de Podemos” no hi ha possibilitat de debat, anem tots al sac de Podemos, però qui ho diga no coneix o no vol dir la veritat. Qui obvie la natura de la plataforma amb que ens presentàrem al Congrés, qui obvie el que posava en les paperetes està caient en un parany interessat, antidemocràtic i horrible.