Il·lustríssima Senyora Alcaldessa:

 

Han presentat vostès a votació del Plenari de desembre una operació de tresoreria, que és un préstec bancari a curt termini, per una quantia de 3.450.000 €. Volen que el Plenari beneïsca la sol·licitud d’un préstec, però no han treballat amb l’oposició unes altres opcions ni unes altres quantitats.

Li diré com veiem nosaltres les coses.

El mes de març d’enguany, el Ple d’Alaquàs va aprovar, amb el vot favorable de tots els regidors i regidores del PSOE, la creació d’una comissió de pressupost que devia convocar-se mensualment iniciant el mes d’abril.  Això significa que des d’abril fins a novembre (desembre encara no ha acabat) vostè, com a presidenta d’eixa comissió deuria d’haver-la convocat set vegades (excloent el mes d’agost). Sap quantes vegades l’ha convocada? Una. Només una. En el mes d’octubre. Per tant no ha treballat amb l’oposició ni la situació econòmica actual ni l’organització econòmica per a 2017.

3.450.000 € són molts diners per no haver-ho parlat abans, no creu? No entraré a valorar per què tenim necessitat de sol·licitar un préstec que supera els préstecs demanats per Aldaia i Xirivella junts. No entraré a valorar per què vostè sol·licita aquest préstec just quan està a punt d’ingressar-se en concepte d’IBI 1.319.950,88€. Però si li preguntaré… Per què no ha sol·licitat vostè els 3.211.218 € que té vostè la potestat de sol·licitar com Alcaldessa sense que calga aprovació del Ple? Està esperant que el Ple no vote a favor per sol·licitar vostè els 3.211.218 € pel seu compte i presentar-se a la ciutadania d’Alaquàs com a l’heroïna salvadora?

El mes de març d’enguany ja ho va intentar amb el pressupost destinat a Xarxa Llibres. Li vàrem demostrar que molts pobles ho havien sol·licitat en desembre sense tindre el pressupost aprovat. Era fals, com vostè afirmava, que calguera tindre els pressuposts aprovats. I vostè això ho sabia. No en va tindre prou, Senyora Alcaldessa? No se’n va adonar que les AMPES i les Direccions dels centres escolars se’n varen adonar d’aquesta operació de falsedats i difamació en contra de l’oposició?

Li faig una proposta… quede com una bona política i no com una nefasta heroïna. Com fer-ho? Demane el que pot directament i no implique a l’oposició en una operació que no s’ha dignat a negociar i estudiar davant d’una taula. Això li donarà un marge… i mentre: juntem-nos i parlem-ne. Vejam què podem fer per anar reduint el deute municipal (el màxim permès és del 110 % del pressupost i nosaltres superem el 200 %). Així, potser algun dia pugam demanar subvencions que aporten el 50 %  per a actuacions que són ben necessàries. Hui en dia no podem per la situació econòmica. Vostès ho saben i així ho han afirmat en diverses ocasions en resposta a les preguntes que els hem fet en la Comissió de Control.
Nosaltres, per la nostra part, quedem a l’aguait de la seua convocatòria de diàleg, per poder treballar conjuntament per millorar la situació d’endeutament municipal.

 

Consol Barberà i Guillem