Des de fa temps el grup municipal de Compromís per Alaquàs s’ha interessat pels diferents Decrets d’Alcaldia en els què es gratifica a determinades persones que treballen a l’Ajuntament. En moltes d’aquestes ocasions no s’explica el motiu de l’augment de la remuneració i, per tant, podrien estar pagant-se de manera subjectiva. En els pitjor dels casos, per a Compromís per Alaquàs, seria possible l’existència d’interessos més enllà dels laborals, possibilitat que quedaria desmentida si el govern començara a gestionar amb transparència en aquest aspecte.

A l’informe del Síndic de Comptes en el què s’analitzava l’any 2014 ja es feia referència a aquest fet. En concret afirmava:

  1. “El complement de productivitat el cobra només determinat personal de l’Ajuntament, sense que estiga vinculat a una valoració objectiva (article 5 del Reial Decret 861/1986). Aquesta incidència s’ha considerat bàsica i implica una debilitat rellevant de control intern”
  2. “El complement de productivitat no està vinculat a un sistema d’avaluació d’objectius (article 5 del Reial Decret 861/1986, de 25 d’abril)”.

Del que es desprèn que no hi ha un reglament de productivitat municipal que establisca uns criteris objectius per a atorgar gratificacions. Compromís planteja que aquest procediment estiga fet de forma consensuada entre el govern, l’oposició i els sindicats amb representació municipal. A més el personal de la casa tindrà un termini de temps per a fer aportacions individuals a la proposta de reglament abans de presentar-se per a l’aprovació definitiva del Ple.