El passat dijous 7, en un ple extraordinari, Compromís per Alaquàs va votar contra els pressupostos presentats pel partit socialista. La regidora Consol Barberà va reconéixer com a positiu que s’havia baixat el deute de l’Ajuntament de manera considerable, tot i que, anys arrere el govern socialista havia negat que fora tan important, i va reconéixer, també, les dificultats de gestió que s’havien hagut d’afrontar amb la pandèmia de Covid-19, per al que s’havia rebut ajuda de la Generalitat i el govern de l’Estat.

No obstant eixe esforç realitzat per l’equip de govern, des de Compromís s’ha criticat que els pressupostos es porten a un ple extraordinari fet 7 dies després del ple ordinari de març i 15 dies després d’un altre ple extraordinari: el dia 24 de març. A més, els comptes municipals es porten al ple fora del termini legal, ja que segons l’article 168.4 del Reial decret 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s’haurien d’haver portat abans del 15 d’octubre de 2021. També l’article 169.2 del mateix Reial decret diu que “L’aprovació definitiva del pressupost general pel Ple de la corporació haurà de dur-se a terme abans del dia 31 de desembre de l’any anterior a l’exercici en què dega aplicar-se”.

La regidora Barberà va fer un repàs de municipis veïns de la comarca de L’Horta Sud que, patint també les dificultats de la pandèmia de coronavirus no s’havien retardat tant en l’aprovació dels seus comptes, sinó que la majoria ho havien fet dins els terminis marcats per la llei o poc després. Així Lloc Nou de la Corona els havia aprovat al mes d’octubre, Silla a novembre, Aldaia, Alfafar, Catarroja, Manises, Mislata, Picanya, Picassent, Quart i Torrent a desembre; a gener Albal, Alcàsser, Beniparrell i Xirivella, i, finalment, Paiporta a febrer. També va assenyalar la regidora valencianista que la manca de respecte pels terminis legals era una tradició dels socialistes d’Alaquàs que, malgrat haver disposat de majories absolutes en altres legislatures, no havien presentat i aprovat els pressupostos com correspondria.

Un altre argument aportat des de Compromís per al seu vot en contra ha sigut com s’ha limitat el treball dels partits, aportant la documentació a última hora, i el poc debat amb l’oposició, excepte en els casos que s’ha optat per la negociació bilateral, fora de la posada en comú i el debat públic.

Finalment, el grup municipal valencianista senyala que l’encara elevat deute municipal de 23 milions d’euros, generat pels successius governs del PSOE, suposa una considerable limitació en la gestió que impedeix, per exemple, la remunicipalització del servei d’aigua potable que ha permés, en llocs on s’ha pogut recuperar, una millora en l’eficiència del servei, reducció de les fuites i uns estalvis en els costos per a benefici de tot el veïnat.