A l’últim Ple de l’any de l’Ajuntament d’Alaquàs, l’equip de govern format íntegrament pel PSOE va demanar a la resta de partits una autorització per comprometre’s a fer una despesa d’entre 50.000€ i 500.000 (més IVA). Aquesta és la meitat del cost d’un projecte que, sense concretar més, serviria per millorar les instal·lacions del Castell d’Alaquàs, ja que l’altra meitat estaria subvencionada pels fons europeus FEDER.

Compromís per Alaquàs ha estat proposant a l’Ajuntament l’adhesió a multitud d’ajudes econòmiques que de vegades l’equip de govern deixa córrer, normalment d’un marcat caràcter social i d’una despesa molt més baixa. Alguns exemples són la millora de l’accessibilitat en els parcs del poble, la implantació de Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (que a més és una exigència legal) i diverses accions de Memòria històrica. El partit socialista va anunciar que no ens acolliríem a eixes ajudes per que no podem afrontar el 50% del preu de projecte, que és la que ha de pagar l’Ajuntament. En una altra ocasió l’Ajuntament va perdre l’oportunitat d’adherir-se a una ajuda de 150.000€ “per pura mala gestió”, tal com denuncia Compromís, que s’haurien destinat a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Segons la portaveu del partit valencianista “al PSOE no va importar-li massa, ja que no va fer cap difusió”.

Les raons del vot en contra de Compromís a l’hora d’embarcar-se en aquesta gran inversió són dues: en primer lloc, és una despesa inassumible per a les arques de l’Ajuntament si volem reduir el deute municipal (un dels més grans del territori) que, a més a més, no respon a cap prioritat social. En segon lloc, la documentació que el govern municipal ha aportat en cap moment fa una proposta concreta de l’objectiu del projecte, ni quan es realitzaria, ni d’on es traurien els diners que hauria de pagar l’Ajuntament (entre 50.000 i 500.000€ més IVA). En eixe sentit, el vot afirmatiu seria donar carta blanca i confiar “a les cegues” en el govern.

Per últim, Compromís torna a demanar als socialistes que facen una proposta de pressupost per a 2018 i convoque reunions per debatre’l amb la resta de partits. La recomanació legal és que es presenten els pressupostos el 31 d’octubre, però baix el pretext de la desconfiança, l’equip de govern no ha fet cap proposta encara. De manera que previsiblement començarem l’any sense actualitzar les necessitats econòmiques municipals. Per a la formació valencianista “és una nova oportunitat perduda de consensuar amb la resta partits a que es dediquen els diners de totes i tots”.