Al Plenari de novembre de l’Ajuntament d’Alaquàs es va produir una situació molt tensa en el punt 12.5 de l’ordre del dia. La matèria a tractar en el punt era la nova distribució de les funcions entre les persones que formen el grup municipal PSOE a les comissions informatives després de la dimissió d’un membre del PSOE. La portaveu de Compromís, Consol Barberà, al seu torn de paraula va mostrar l’estranyesa perquè l’única persona de l’equip del PSOE que no forma part de la Junta de Govern Local, acabat d’incorporar a la Corporació, fora titular, i únic representant del PSOE, en la Comissió de Revisió i Control de la Gestió del Govern. Aquesta Comissió és la que dóna resposta a les preguntes de fiscalització dels grups de l’oposició.
Va ser aleshores quan Juan Antonio Oñate va manifestar que ell també s’estranyava de la decisió de designar a la parella d’un regidor de Compromís com a assessora del grup municipal. Eixa intervenció va fer esclatar les protestes de tots els partits excepte per C’s, que va al•legar que no la va sentir.
També li estranyava que la representant de l’Ajuntament en l’EMSHI no forme part de l’equip de govern (entitat metropolitana que gestiona els recursos hídrics). Consol Barberà, com a representant municipal a l’EMSHI, va respondre que va ser el Ple qui democràticament va designar-la per ostentar aquesta representació. Per la seua part Bru Pons, va explicar el procés de designació de l’assessora del grup municipal. Aquesta persona va ser triada a una assemblea oberta del col•lectiu local de Compromís en què tant ell com l’actual assessora decidiren no participar, per evitar futures desconfiances. L’assessora es va triar per ser la següent persona en la candidatura, conforme als resultats d’unes primàries on qualsevol persona, del col•lectiu o de fora, va poder votar, així, si qualsevol dels regidors de Compromís decidien deixar la regidoria, entraria a ser regidora aquesta persona amb el màxim coneixement tant del funcionament de la Corporació com dels posicionaments del grup i de tots els temes treballats. S’afig la circumstància que l’al·ludida és la Secrètaria Local del Col•lectiu Compromís per Alaquàs, màxim càrrec de Compromís a nivell local.
Tota aquesta informació era coneguda pel Portaveu Socialista, motiu pel qual no existia cap sospita de nepotisme. Per eixa raó, la informació incompleta de Juan Antonio Oñate va ser interpretada per la resta de partits com un intent de confondre la ciutadania amb una acusació velada.
L’oposició, excepte C’s (Compromís, PP, CET i EU) presentaren una moció per via d’urgència per mostrar el rebuig a les paraules del portaveu del PSOE pel fet d’utilitzar referències familiars d’un membre del Ple. Consideren que aquesta és una línia roja que no es pot sobrepassar. Consol Barberà ha afirmat que: “la vida personal de les regidores i regidors no s’ha de confondre amb el desenvolupament de les seues tasques d’acció política, en tant que representants de la ciutadania”. El Plenari va aprovar la moció amb els vots a favor de Compromís, PP, CET i EU, l’abstenció de C’s i els vots en contra de PSOE.
El grup municipal de Compromís manifesta la seua repulsa al portaveu del PSOE, per al·ludir de manera innecessària a la vida privada d’un regidor, així com a una treballadora municipal que no hauria d’estar exposada al debat polític. Així mateix, Compromís considera que referir-se una persona com “la parella de”, obviant els seus mèrits, és una actitud masclista. Compromís aprofita l’ocasió per destacar la professionalitat amb que aquesta treballadora desenvolupa les seues funcions.