Primer que res, felicitem al Partit Socialista que, segons ells, varen convèncer un veí per a que retirara la bandera franquista del seu balcó. Per a aconseguir-ho, segons la informació que el partit ha donat als mitjans, varen enviar una carta en que no s’identificaven com a Ajuntament ni com a Govern, sinó com a PSOE, perquè l’Ajuntament no és competent per a exigir la retirada. A més, en el seu escrit, aprofiten per a criticar la resta de partits que “denuncien, però no tracten de resoldre-lo”.

Doncs bé, és adient aclarir algunes mentides i mitges veritats que han dit:

1.- No sabem quan va alertar “un conegut restaurador” al PSOE sobre la bandera, però el partit Canviem Entre Tots ho va fer en octubre de 2017, tal com consta en el grup de whatsapp dels portaveus dels partits.
2.- És cert que la Llei de Memòria Històrica és ambigua, però la recentment creada Llei de Memòria Democràtica, d’àmbit valencià, és rotunda:
“L’exhibició pública d’escuts (…) situats a la via pública, realitzats en commemoració o enaltiment individual o col•lectiu (…) del franquisme (…) es considera contrària a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes. Les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana (…) adoptaran les mesures necessàries per a retirar o eliminar els elements contraris a la memòria democràtica”.
3.- És estrany que un veí cedisca a la pretensió (llevar la bandera franquista) d’una associació (el PSOE), si no és que es tracta d’un partit que justament governa. Per tant, no es pot dir que altres persones o partits haurien pogut fer el mateix.
4.- Compromís, com altres partits, no s’ha limitat a “denunciar en xarxes” tal com afirma el PSOE, sinó que està recavant un seguit de possibles mesures, per a la qual cosa, a banda de consultar els tècnics de l’Ajuntament, mantenim contacte, entre d’altres, amb un Director General de la Conselleria de Justícia.

Per últim, és molt convenient recordar que a Alaquàs encara existeixen carrers i associacions amb noms que fan homenatge al franquisme, i que davant la passivitat de l’Equip de Govern, alguns partits de l’oposició han llançat diverses propostes d’actuació que sols es poden executar des de l’Ajuntament. Per exemple la proposta de canvi del carrer Severí Aznar, que fou rebutjada amb l’abstenció del PSOE, com la retirada de les plaques franquistes dels habitatges de l’antic Ministerio de la Vivienda, o com la nova proposta més integral de canvi de noms franquistes que finalment va ser acceptada. En totes aquestes vegades, el PSOE sempre ha anat “a remolc” dels altres grups.
Ara el partit de govern anuncia que està preparant una Ordenança de Convivència Ciutadana per a regular aquestes qüestions, però cal recordar que la iniciativa de redactar aquest document va ser d’Esquerra Unida, que la va dur al Ple fa pocs mesos i que es va acceptar. Sols esperem que executen altres mocions acceptades al Ple, referents també a la lluita antifranquista, i no les deixen oblidades per deixadesa o, precisament, per ser la iniciativa d’uns altres.