Malgrat les previsions de pluja que havien fet els meteoròlegs, Compromís per Alaquàs va organitzar l’acte de presentació de les candidatures de la subcomarca de L’Horta Sud a l’aire lliure. El Parc del Roser va anar omplint-se, a poc a poc, de gent vinguda de tots els pobles del voltant que varen comentar la sort i l’encert de poder fer l’acte a peu de carrer.
Per l’escenari anaren passant els caps de llista de L’Horta Sud i, explicant les seues propostes més significatives, anaren completant el mosaic de les polítiques que Compromís vol aplicar en L’Horta Sud: aconseguir uns pobles i ciutats urbanísticament més amables, sostenibles, on l’habitatge estiga garantit i la mobilitat siga de qualitat. Una comarca, a més, que reivindica el seu patrimoni històric i cultural.
La mobilitat fou tema dels candidats de Xirivella, Ricard Barberà, Alcàsser, Isabel Parra, i Benetússer, Reme Navarro. La lluita de Compromís per Xirivella per millorar la mobilitat, especialment, amb la ciutat de València ha sigut una constant que, malgrat la proximitat física, continua sense resoldre’s ni amb autobús ni amb tren i molt menys amb metro. Isabel Parra aposta per les bicicletes per al poble d’Alcàsser mentre Reme Navarro es voldria una xarxa de camins escolars per a Benetússer.
Els alcaldes, de nou candidats, de Beniparrell i Catarroja, Voro Masaroca i Jesús Monzó, respectivament, tenen projectes urbanístics importants. Masaroca té el projecte aprovat per construir un nou centre de salut, mentre Monzó impulsarà la reforma de l’Avinguda de la Rambleta de Catarroja.
En l’àmbit urbanístic, també la candidata de Mislata Sívia Maiques proposa l’eliminació de les barreres arquitectòniques de la seua localitat. Igualment, el candidat Guillem Gil planteja la construcció de vivenda pública i accessible per a Picanya.
Especial és el cas del Barri del Crist, que entre Aldaia i Quart pateix una sèrie de mancances contra les quals vol lluitar el candidat David Carrasco, que considera que no és just pagar impostos i no rebre els mateixos serveis com la resta de barris.
Altres propostes explicades en l’acte van en el sentit de promoure la convivència i defendre el patrimoni ambiental i històric. Els festers i les associacions d’Aldaia podrien disposar de l’espai de l’antic restaurant El Most a proposta de Lluís Albert Granell. Alfafar vol ser un poble lliure de maltractament animal, com explicà Amàlia Esquerdo. Vicent Pérez voldria que Picassent deixara de perdre arbres, tan necessaris en la situació d’emergència climàtica que patim. I, per últim, Filo Baixauli proposà rehabilitar i recuperar el patrimoni històric que són l’Alqueria del Ruix i la Font de la Murtera per a Sedaví.
Marta Murciano, la candidata per Alaquàs, amfitriona de l’acte, va explicar les seues propostes en l’àmbit de l’educació, destacant la voluntat d’ampliar, tant com siga possible, l’educació gratuïta als menors de 3 anys. Per la seua banda, el seu veí de Torrent, Xavi Martí, va defensar la necessitat de lluitar contra els delictes d’odi des de la Policia Local i d’atenció a les víctimes de violències sexuals i LGTBIQ+fòbiques.
L’acte acabà amb unes sentides paraules del cantant Miquel Gil reivindicant la història i la cultura de la comarca de l’Horta Sud i de l’alcalde de Catarroja Jesús Monzó que rebutja que siga una comarca de ciutats dormitori.