El grup municipal Compromís per Alaquàs aclareix les propostes presentades en el ple del passat 22 de juny i llança un missatge de disculpa al portaveu popular

Compromís per Alaquàs va presentar al ple d’organització del passat dijous 22 dues esmenes amb un doble objectiu: d’una banda, ajustar el cost de les retribucions de regidors i regidores per tal que, sense que en cap cas això implicara increment del pressupost, hi haguera més gent treballant; de l’altra, que la representació que li correspon a l’Ajuntament d’Alaquàs en diversos òrgans col·legiats reflectira la falta de majoria absoluta del PSOE en aquesta nova legislatura.

Com sempre ha fet Compromís, buscant el foment de la participació i el control de la despesa, la primera proposta presentada pretenia que tots els grups polítics tingueren regidores i regidors alliberats, sense augment de cost per a les arques municipals. En aquest sentit, es proposava abaixar els salaris de l’alcalde i dels regidors alliberats de l’anterior legislatura. Amb aquesta mesura, l’oposició disposaria dels recursos necessaris per a fer el seu treball de fiscalització, especialment important en aquesta nova etapa en la qual té més regidors que el govern.

En segon lloc, la portaveu Marta Murciano, en nom del seu grup, va presentar una segona esmena per tal que tots els grups municipals participaren com a representants d’Alaquàs en òrgans col·legiats com són, entre d’altres, la Mancomunitat de l’Horta Sud, l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics EMSHI, l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus EMTRE, el Consorci Provincial d’Extinció d’Incendis o el Fons Valencià per a la Solidaritat. Amb aquest repartiment de responsabilitats es reflectiria millor la pluralitat del consistori i, alhora, la voluntat dels veïns i veïnes d’Alaquàs, expressada el passat 28 de maig, respectada d’una manera més democràtica.

Les dues propostes foren rebutjades pel PSOE, que va acusar les regidores Marta Murciano i Yasmina Pérez d’estar mogudes per l’interés econòmic personal. Acusació que es basava en les negociacions per intentar acordar un govern de progrés per a l’Ajuntament d’Alaquàs i que no arribaren a bon port. Les dues regidores han negat eixa motivació de manera rotunda i, a més, han afegit que entrar en el govern, amb la proposta inicial del PSOE, els podria haver beneficiat econòmicament molt més. També han criticat que la proposta de retribucions socialista suposa el segon increment enguany de les retribucions destinades als regidors i regidores alliberats/des, tot i no estar aprovats encara el s pressupostos municipals.

La segona esmena, que feia referència a la representació de l’Ajuntament d’Alaquàs en òrgans col·legiats, fou rebutjada pel PSOE amb l’argument que preferien que estigueren presents els regidors i regidores amb responsabilitats de govern, encara que això no deixaria vore la composició del ple municipal.

Un altre fet a destacar fou que, durant el ple també es va demanar, per part del portaveu popular, Vicent Cervera, una disculpa per la publicació d’una nota de premsa del grup valencianista que implicava un pacte amb el PSOE per la seua part.

Cal aclarir que les negociacions entre els socialistes i Compromís, que els valencianistes entenien suspeses i de les quals van obtindre garanties de la representació socialista per a reprendre-les després de l’acte de constitució del nou consistori amb la investidura de l’alcalde el passat 17 de juny, van ser trencades inesperadament per part del PSOE el passat dimarts 20 de juny, incomplint el compromís verbal adquirit la setmana anterior que implicava, a sol·licitud socialista, la renúncia per part de Compromís a presentar candidatura pròpia a l’Alcaldia com, en efecte, així va succeir; malauradament aquest fet, junt amb la publicació la nit del 20 al 21 en la web oficial de l’Ajuntament, d’un organigrama on apareixia Vicent Cervera com a membre integrant de l’equip de govern i que, hores després, desapareixia de l’esmentat organigrama, fou el detonat de la publicació de la citada nota de premsa.

En Compromís considerem que en democràcia el diàleg, el debat, els acords i pactes són necessaris per tal que tots els partits contribuïsquen al bé comú. Però també sabem que les persones estan per damunt de qualsevol cosa, per això volem aclarir que en cap moment s’ha pretés desqualificar, ni personal ni professionalment, al Sr. Cervera i per aquest motiu volem que el portaveu popular sàpiga d’aquest malentés el qual lamentem profundament.